„Copilul nu ştie nimic pentru că i-ai spus, ci pentru că a înţeles el însuşi; să nu înveţe ştiinţa, ci să o descopere”
(Jean Jacques Rousseau, Confesiuni III Visările unui hoinar)
Fiecare anotimp are frumuseţea lui, dar parcă Zâna Toamnă ne aduce, pe lângă o multitudine de culori, roade bogate şi ne îndeamnă la o serie de activităţi educative, care mai de care mai creative şi spectaculoase, foarte atractive şi plăcute de către cei mici. Preşcolarii pot participa, alături de adulţi, la activităţi practic-gospodăreşti, cum ar fi: culesul fructelor şi legumelor, pregătirea conservelor pentru iarnă, strângerea frunzelor şi a castanelor, confecţionarea unor jucării din fructe şi legume. Toate acestea ducând la cultivarea sentimentului de preţuire a muncii, la formarea unui comportament pozitiv faţă de muncă, stimulându-le în acelaşi timp creativitatea, fantezia şi simţul artistic.
În acest context, în perioada 19.10.2015 – 30.10.2015, la Grădiniţa cu program normal nr.2 Lipova am organizat expoziţia „ Sărbătoarea Dovleacului”în cadrul proiectului tematic „Toamnă,toamnă harnică!”. Proiectul tematic a fost iniţiat de către grupa mare „Ciupercuţele”, condusă de d-na prof. Zepa Adina-Nicoleta şi de către grupa mijlocie „ Albă ca zăpada şi piticii”, condusă de d-na prof. Şofron Viorica-Felicia.
Obiectivul principal al proiectului este implicarea părinţilor în acţiunile grădiniţei, în desfăşurarea unor activităţi comune cu cei mici şi conştientizarea de către părinţi a faptului că este deosebit de important să desfăşoare activităţi împreună cu copiii lor, să le aloce zilnic timp celor mici . Toate acestea ducând la dezvoltarea limbajului preşcolarilor, la dezvoltarea lor socio-emoţională. Pe plan secundar, dar având aceeaşi importanţă, s-a urmărit: stimularea creativităţii copiilor, exersarea tehnicilor de lucru însuşite, realizarea unor lucrări folosind materiale din natură.
Copiii din cele două grupe au realizat împreună cu părinţii lucrări deosebit de frumoase, care au fost apreciate de vizitatori. Manifestându-şi din plin creativitatea şi fantezia, preşcolarii au realizat din dovleci personaje din viaţa cotidiană, din poveşti şi desene animate, mijloace de transport, animăluţe etc.
Pentru munca lor preşcolarii vor fi recompensaţi cu diplome, iar închiderea expoziţiei se va face printr-un carnaval cu program artistic „Toamnă, toamnă harnică şi de roade darnică!”
Vă aşteptăm cu drag să ne vizitaţi expoziţia!
Prof. Şofron Viorica-Felicia