Misiunea CNIPT Lipova este de a promova localitatea Lipova și ariile învecinate în scopul de a atrage cât mai mulți turiști în zonă prin mijloace moderne și usor utilizabile.
Realizarea proiectului conduce la creșterea numărului de turiști din zonă și implicit la multiplicarea serviciilor ( directe și conexe) oferite acestora :cazare (pensiuni turistice), alimentație publică (restaurante), transport, comerț, cultură (muzee), producție ( creșterea numărului de produse realizate de meștesugarii locali în scopul vânzării acestora). Efectul imediat va fi apariția noilor agenți economici și a unui număr în creștere de locuri de muncă rezultând o creștere impliciăa a calității vieții locuitorilor din zonă.
CNIPT Lipova pune la dispoziția turiștilor mijloace de informare începând de la hărți și broșuri până la mijloace moderne precum punerea la dispoziție de CD-uri informațioanale sau chiar oferirea posibilității vizionării unui film documentar în sala multimedia amenajată special în incinta acestuia. Astfel turiștii care nu sunt hotărâți ce trasee tematice să viziteze, sau turiștii care nu au suficient timp pentru a vizita cât mai multe obiective turistice pot viziona acest film care le va oferii informațiile dorite.
CNIPT Lipova este integrat în rețeaua națională de centre de informare reușind astfel să ofere cât mai multe informații turiștilor interesați de zona Lipova. Totodată cu ajutorul paginii WEB a CNIPT turiștii au informații despre obiectivele turistice ale zonei, despre flora și fauna zonei, despre traseele tematice care pot fi parcurse, despre posibilitățile de recreere în zonă, depre posibilitățile de cazare, despre tradiții, despre meșteșugurile practicate etc.
CNIPT dispune de mai multe încăperi:
Sala de primire a turiștilor în care turiștii vor fi informați de către angajații CNIPT despre obiectivele turistice care pot fi vizitate în zonă, despre obiceiurile socio-culturale etc. Totodată în această sală turiștii vor avea la dispoziție pliante, broșuri, hărți etc. pentru o informare suplimentară și pentru o eventuală stabilire a unor trasee temetice pe care doresc să le parcurgă.
În Sala Media turiștii, atât cei care nu sunt hotărâți ce să viziteze în zonă dar și cei care nu au suficient timp la dispoziție pentru a vizita cât mai multe obiective sau pentru a participa la diverse manifestări, vor avea ocazia să urmărească un film documentar ( cca. 30 min) despre zona în care se află, istoricul acesteia, flora, fauna, datinile păstrate, meșteșugurile practicate în zonă etc.
În Sala principală de expoziții obiecte meșteșugărești turiștii vor putea admira diverse obiecte tradiționale din zonă, cum ar fi obiecte sculptate, portul popular din diverse perioade istorice ale zonei și alte obiecte specifice zonei.
Grupurile mai mari de turiști, care doresc să străbată anumite trasee tematice, sunt invitate de către angajați, fie în sala de cursuri de meșteșugărit-atunci când nu se desfășoară cursuri- fie în sala media- atunci când nu se vizionează de către alți turiști filmul documentar- pentru a stabili împreună ce trasee doresc să parcurgă. Totodată personalul angajat în cadrul CNIPT, în cazul în care se dorește, pot însoți grupul de turiști pe trasee pentru a le oferii informații suplimentare despre locurile și obiectivele ce vor fi vizitate.