A Lippai Vár a Maros jobb partján helyezkedik. Épült az első tatárjárás környéken és dokumentálják 1278-tól. A soimosi vár egy történelmi emlékmű.

Az erődöt a XIII.évszázadban egy nemesi család épitette. Az első dokumentumok 1278-bol származnak, amikor Pál unokaöcseinek adományozta. A várnak a szerepe folyamatosan nőtt II. László Kan idejétől.

  1. század közepe felé folyamatosan adományozva volt, végül I. Vladislav király ajándékozta az Ország családnak (1440-1444). 1456-ban Hunyadi bitokába kerül, aki aztán odaadta 1471-ben a cseh kapitánynak, Jan Giskrának.

1509-ben George Hohenzollern kezébe kerül. majd ostromolták lázadók, 1514-ben  románok  és  magyarok – Dózsa György vezetése alatt.

1541-ben, amikor Erdély önálló fejedelemségé vált,  a vár János Zsigmond székhelye lett. Ebben az időszakban megerősítették és reneszánsz stílusra épitették,  hozzátéve a külső bástyákat. Az udvaron, bizonyos szakaszain ma is láthatóak a művészi kőfaragások.

1552-ben a törökök elfoglaják a várat.

1595-ben Borbély György visszafoglalja –

Moise Secuiul –az osztrák megszállás ellenállásának vezetője volt, aki 1602-ben menedéket talál a soimosi várban, miután vereséget szenved. Mivel a település nem tűnt biztonságosnak, egyezséget kötött Bektassal Temesváron, cserébe a Kladovo várért.

1599-1600 Mihai Viteazul uralja. A tábor véglegesen felszabadult a török ​​uralom alól 1688-ban. Az ostromok  után sajnos a vár  nem nyert már orvoslást. A tizennyolcadik században fokozatosan elvesztette katonai jelentőségét.

1788-ban a falak fokozatosan romokká válnak. Az utóbbi években bizonyos megerősitő falakat építettek hozzá.